Na "4" urodzinki Beatki w tym roku zrobiłyśmy Banoffee Pie :) Przepis jest banalny,nie wymaga pieczenia i robi się go bardzo szybko! Do tego smak jest zniewalający :) Każdy sobie z tym poradzi.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 100 gram masła
- 250 gram herbatników maślanych (Digestive lub innych kruchych, ja użyłam w polewie czekoladowej)
- 400 gram masy krówkowej (najlepsza jest z Gostynia-jedwabista, krówkowa, natomiast z Bakallandu czy Bakallino z Biedronki są kwaskowate i/lub z grudkami - nie polecam), karmelu lub dulce de leche
- 4 banany pokrojone w plasterki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
- kakao do posypania wierzchu
Opcjonalnie:
- 200 gram serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- owoc do ozdoby, ja użyłam borówek
Spód: Masło roztapiamy w rondelku, ciasteczka kruszymy (najlepiej na drobny maczek:) ) i dodajemy do masła, mieszamy. Masła możemy dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, ile ciatseczka go wchłoną. Tak przygotowaną masą wykładamy dno i boki wyłożonej folią aluminiową tortownicy. Schładzamy w lodówce.
Masę karmelową należy podgrzać, aby stała się płynna i następnie wysmarować nią przygotowany wcześniej spód. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na karmel. Schładzamy.
W między czasie przygotowujemy śmietanę, którą ubijamy na sztywno. Wykładamy ją na banany i posypujemy kakao. Gotowe!
Jeżeli chcemy aby ciasto było bardziej zwięzłe i wytrzymało dłużej poza lodówką, można do śmietany dodać mascarpone i cukier puder - ubić. Opcjonalnie brzegi wykładamy owocem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz