wtorek, 28 czerwca 2016

Banoffee Pie


Na "4" urodzinki Beatki w tym roku zrobiłyśmy Banoffee Pie :) Przepis jest banalny,nie wymaga pieczenia i robi się go bardzo szybko! Do tego smak jest zniewalający :) Każdy sobie z tym poradzi.


Składniki (tortownica 26 cm):

  • 100 gram masła
  • 250 gram herbatników maślanych (Digestive lub innych kruchych, ja użyłam w polewie czekoladowej)
  • 400 gram masy krówkowej (najlepsza jest z Gostynia-jedwabista, krówkowa, natomiast z Bakallandu czy Bakallino z Biedronki są kwaskowate i/lub z grudkami - nie polecam), karmelu lub dulce de leche
  • 4 banany pokrojone w plasterki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • kakao do posypania wierzchu


Opcjonalnie: 


  • 200 gram serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • owoc do ozdoby, ja użyłam borówek


Spód: Masło roztapiamy w rondelku, ciasteczka kruszymy (najlepiej na drobny maczek:) ) i dodajemy do masła, mieszamy. Masła możemy dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, ile ciatseczka go wchłoną. Tak przygotowaną masą wykładamy dno i boki wyłożonej folią aluminiową tortownicy. Schładzamy w lodówce.

Masę karmelową należy podgrzać, aby stała się płynna i następnie wysmarować nią przygotowany wcześniej spód. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na karmel. Schładzamy.

W między czasie przygotowujemy śmietanę, którą ubijamy na sztywno. Wykładamy ją na banany i posypujemy kakao. Gotowe! 

Jeżeli chcemy aby ciasto było bardziej zwięzłe i wytrzymało dłużej poza lodówką, można do śmietany dodać mascarpone i cukier puder - ubić. Opcjonalnie brzegi wykładamy owocem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz