poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Mini Snickersy




Już od dawna chciałam zrobić ciasto snickers, ale pomyślałam, że w formie ciasteczek będzie ciekawszy. Są niesamowite, uwielbiam każdą warstwę z osobna i całe ciastko na raz.. orzechy, miód, karmel, masa budyniowa...smaczne ciasteczka. Co prawda łakoć ten nie jest dietetyczny,ale raz na jakiś czas można sobie przecież pozwolić na mały grzeszek :) Przepis częściowo od kuzynki, z internetu i z własnych przemyśleń.




Składniki (10-12 dużych ciastek - jak porcja ciasta):

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki:
  • 2/5 szklanki cukru
  • 80 gram margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sody (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) rozpuszczona w 1 łyżce letniego mleka

Wierzch orzechowy:
  • 200 gram posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka płynnego miodu
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 50 gram masła

Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • opakowanie małego budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 40 gram masła ( ok. 3 płaskie łyżeczki)
  • opakowanie małego jogurtu naturalnego (120 gram)

Dodatkowo:
  • pół puszki gotowego kajmaku

Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę
, cukier, margarynę, jajko, miód i sodę z mlekiem szybko zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wałkujemy na pół centymetra i wykrawamy ciasteczka - krążki - o jednakowych kształtach, po trzy na każdego mini snickersa..czyli na 10 ciastek potrzebujemy 30 krążków. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze w 170st.C  na złoto-brązowo, zajmie to mniej więcej 12 minut. Ale zależy to od średnicy ciasteczek (moje ok. 6 cm) i ich grubości..obserwujcie je po prostu. Delikatnie rosną, więc nie kładźcie ich zbyt blisko siebie. Studzimy na kratce.

Wierzch orzechowy. Uwaga: gotowy karmel orzechowy jest bardzo gorący, więc nie wkładajcie go do ust. Miód, cukier i masło rozpuszczamy (nie gotujemy) w rondelku a na sam koniec dosypujemy orzechy, mieszamy energicznie, aż wszystkie bakalie oblepią się karmelem. Gotowy, ciepły karmel orzechowy ostrożnie wykładamy na 1/3 ciasteczek. 

Aby przygotować masę budyniową należy przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tyle że użyć szklanki mleka i łyżki cukru. Gotowy budyń dobrze ostudzić, a następnie dodać masło, zmiksować bardzo dokładnie (aby masa była puszysta) i połączyć z jogurtem.

Teraz przekładamy ciasteczka..w kolejności:
 ciasteczko-masa budyniowa-ciasteczko-kajmak-ciasteczko z karmelem orzechowym

Mini snickersy są gotowe,ale do zjedzenia na następny dzień (min 12h, w chłodnym miejscu), ponieważ ciasteczka, a głównie wierzch orzechowy - muszą nabrać wilgoci i zmięknąć.



3 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie! Muszę takie kiedyś zrobić!
    pozdrawiam 6niebo

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo eleganckie i dostojne ciasteczka :) Super :)

    OdpowiedzUsuń