czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałatka z roszponki




Uwielbiam takie proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne sałatki. Samo zdrowie na talerzu, a poranek tak rozpoczęty, dodaje energi  na resztę dnia. Sałatka jest chrupiąca, sycąca, szczególnie jeśli zjemy do niej kromkę pieczywa pełnoziarnistego, a dodatek własnoręcznie robionej oliwy czosnkowo-bazyliowej to "kropka nad i".




Składniki (jedna porcja):
  • szklanka roszponki
  • 3 rzodkiewki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 30 gram dowolnego, intensywnego w smaku sera
  • ogórek ( objętościowo tyle ile 3 rzodkiewki)
  • sól, pieprz
  • oliwa czosnkowo - bazyliowy jako dressing

Roszponkę myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ogórek na grube plastry i również w ćwiartki, pomidorki przekrajamy wzdłuż. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na talerzu rozkładamy liście sałaty i pozostałe warzywa. Wierzch posypujemy serem, przyprawamy i skrapiamy dość intensywnie oliwą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz