Składniki (15-20 małych pulpecików):
- 100 gram mięsa z podudzia kurczaka
 - 200 gram mięsa z podudzia indyka
 - 70 gram czerstwego chleba (około 3 duże kromki)
 - mleko do namoczenia chleba
 - 2 średnie cebule
 - białko z 1 jajka
 - bułka tarta
 - 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
 - garść natki pietruszki
 - sól, pieprz, czerwona papryka słodka
 - olej/oliwa do smażenia
 
Chleb moczymy w mleku,a kiedy zrobi się wilgotne wyciskamy z jego nadmiaru. Mięso przepuszczamy przez maszynkę razem z chlebem i jedną cebulą. Do składników dodajemy białko i wyrabiamy, dodając stopniowo bułkę tartą w ilości takiej, aby związała mięso - ja wolę, kiedy bułki tartej jest mniej, wtedy klopsiki nie są za bardzo zbite i suche.Doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki.
Na patelni z odrobiną oleju/oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie bardzo delikatnie - pulpeciki. Dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować, aby uzyskać bardziej aksamitny sos - ja jednak wolę czuć kawałki pomidorów) i dusimy kilkanaście minut. Pod sam koniec doprawiamy sos i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Mmm, lubię takie dania.;)
OdpowiedzUsuń