- czyli muffinki z cytrynowym kremem
Ostatnio często napotykałam w przepisach tajemniczy lemon curd....nie pozostało mi nic innego, tylko go zrobić i wykorzystać do ulubionych muffinek...a z pozostałej skórki z cytryn zrobić nalewkę cytrynową, którą opisałam w dziale "Nalewki". Muffinki, tak jak zapewnia w przepisie Mada, są chrupiące na zewnątrz i  wilgotne, miękkie w środku. Do tego, tak jak lubię, robi się je w niecałe 10 min.  Przepis  z MadaWKuchni. 
Na 14-16 stuk
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 0,5 szklanki cukru (wymieszałam cukier biały i brązowy)
 
Składniki mokre:
- 2 jajka
 - 0,5 szklanka śmietany 18 %
 - 0,5 szklanki mleka
 - 0,5 szklanki oleju
 - 1 małe jabłko
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 
Nadzienie
- lemon curd (przepis w dziale "Kremy")
 
Robi się tak, jak w zasadzie każde muffinki..Czyli w osobnych miskach mieszamy składniki "suche" i "mokre", a następnie dodajemy jedne do drugich, aż do połączenia składników..pamiętając o tym, żeby nie przedobrzyć, bo muffinki nie lubią, kiedy je się za bardzo "zmiksuje".
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Skrycie uważam, że to jeden z najsmaczniejszych muffinkowych smaków. ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosły, moje ulubione to czekoladowe.
OdpowiedzUsuń