wtorek, 20 listopada 2012

Lemon curd

- czyli krem cytrynowy




Krem ma swój rodowód w Angli, ma intensywny cytrynowy smak, lekko cierpki, odrobinę maślany. Można dodawać go do naleśników, zjeść ze świeżym pieczywem i twarożkiem, łączyć z innymi deserami, zjeść wprost ze słoiczka...zastosowań jest wiele. Oto uniwersalny przepis (White Plate) :

Składniki ( na dwa małe słoiki)

  • 4 duże cytryny,zktórych ma powstać 3/4 szklanki soku 
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru (białego lub wymieszanego z cukrem pudrem)
  • 3 jajka rozbełtane trzepaczką 
  • 5 łyżek masła
 
Składniki wkładamy do garnka, emaliowanego lub z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, czekamy aż  na masie zaczną pojawiać się pęcherzyki i od tego momentu trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut, mieszając,  a to po to by nie zrobiły się nam grudki. Jeśli lemon curd jest bardzo żadki, można dodać dodatkowe żółtko. Ale uwaga! Masa musi przestygnąć,  a jeśli chcemy dodać żółtko do ciepłego kremu, to musimy bardzo szybko mieszać masę, jednocześnie dodając żółtko (inaczej będzie jajecznica :) )
Pozostawiamy do wystygnięcia, przelewamy do słoika i przechowujemy krem w lodówce, do tygodnia czasu. Lemon curd po ochłodzeniu powienin być gęsty, może nawet być taki, że da się go pokroić nożem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz