niedziela, 4 listopada 2012

Cziken, wegs and pasta

- szybki misz-masz dla amatorów






    Dziś "przeprowadzaliśmy" moją córkę do jej pokoju, więc nie miałam czasu na robienie obiadu. Z dnia poprzedniego zostało mi trochę makaronu penne rigate, więc postanowiłam go wykorzystać, dodając trochę piersi z kurczaka i warzyw (przyznaję się, były mrożone - ale te są świetną alternatywą dla zapracowanych lub leniwych, a przyrządzone dobrze - chrupią i smakują nie najgorzej ). 

Składniki: 
  • 200 - 250 gram makaronu penne
  • ok. 400 gram warzyw mrożonych (np. marchew, fasolka, papryka, brokuł, kukurydza)
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • mały jogurt naturalny (w temperaturze pokojowej; można dodać też bardziej tłustą - śmietanę)
  • sól, pieprz, papryka chili,
Opcjonalnie:
  • ząbek - dwa czosnku
  • parmezan do posypania
Gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Kurczaka kroimy według uznania na paseczki, w kostkę, mniejsze bądź większe kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni (najlepiej na woku). Po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę lub cienkie piórka cebulę ( i zmiażdżony czosnek, jeśli mamy). Gdy cebulka nam się zeszkli a kurczak nabierze delikatnie złotego koloru - dodajemy warzywa. Jeśli chcemy aby były chrupiące, nie przykrywamy patelni, tylko podsmażamy na dużym ogniu. 
Doprawiamy do smaku. Warto dodać odrobinę więcej przypraw, ponieważ jogurt, który dodamy później złagodzi ich intensywność. Gdy warzywa i kurczak się nam podsmażają, przygotowujemy jogurt, musimy go "zahartować", dodając do niego np. po trochę gorących warzyw lub soku z patelni, a następnie mieszamy go z resztą składników. To w zasadzie wszystko... Jeśli chcemy zagęścić powstały sos, możemy dodać odrobinę mąki wymieszanej z przegotowaną wodą, uważając aby nie powstały nam grudki. Makaron, możemy wymieszać z resztą składników na patelni lub podać osobno na talerzu i przykryć warzywami. Świetnie będzie pasował tutaj parmezan, którym posypujemy danie już na talerzu.


Może danie nie należy do najbardziej ambitnych, ale kto powiedział, że takie ma być? Jest to po prostu dobra alternatywa, gdy zależy nam na ciepłym posiłku w 10 minut, i nie chcemy by była to zupka chińska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz