- czyli złote obłoczki
Nie ma to jak domowe ciasteczka...a świeże, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku kokosanki, to niebo w gębie. Przepis jest idealny,kokosanki nie są ani za tłuste, ani za suche, ani trudne w wykonaniu..no i robi się je mega szybko...odliczając czas chłodzenia masy. Wczoraj zrobiłam te pyszności z półtorej porcji, zjadłam jakieś 4 sztuki..a wieczorem zostało mi zaledwie 5 kokosanek, bo resztę rozdałam lub mi zjedzono...na zdrowie :) (Przepis z kotlet.tv)
Składniki (ok.10-14 sztuk, w zależności od wielkości)
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru (ja daję pół na pół z brązowym)
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 30-40 gram płatków migdałowych
Masa kokosowa po wystygnięciu |
Kolejny wypróbowany przepis. Wielką jego zaletą jest szybkość przygotowania. Hop siup, z dzieckiem biegającym pod nogami, udało się w ciągu pół godziny zamknąć temat łącznie z myciem użytych naczyń ;-) No a smak wprost bajeczny! Nigdy więcej starych, suchych kokosanek sklepowych ;-)
OdpowiedzUsuńAna
super, choć dałem 2 razy więcej białek
OdpowiedzUsuń