wtorek, 27 listopada 2012

Dżem dyniowy z galaretką



Hmmm..karoten w słoiku, słodki, o smaku brzoskwiniowym... Dobra alternatywa na zimowe poranki, żeby przypomnieć sobie smak lata. Odpowiednio przybrany słoik,może być oryginalny prezentem na święta dla bliskich. Przepyszny do naleśników, maślanych bułeczek, będzie smakował dzieciom, a do tego wymaga mało składników, jest prosty w przygotowaniu i tani. Więc nawet zapracowani znajdą chwilę aby je przyrządzić, a Ci o małych zdolnościach kulinarnych, też sprostają zadaniu. 


Składniki (na 6 słoiczków od dżemu):
  • 2,5 kg dyni (ja dałam makaronowej)
  • 0,3 - 0,5 kg cukru (wedle upodobań)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe
  • 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego (wedle upodobań)
  • odrobina olejku  cytrynowego



Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i rozgotować. Podczas gotowania dodać cukier, kwasek, galaretki, zapach. W trakcie smakujemy, najlepiej przestudzone na łyżeczce, i ewentualnie dodajemy do smaku cukru. Smażymy około pół godziny, trzeba obserwować jaką konsystencję chcemy osiągnąć, dodam, że po wystygnięciu dżem trochę zgęstnieje. Następnie bardzo gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Stawiamy słoiki do góry dnem i pasteryzujemy 15 minut.

2 komentarze:

  1. Przepisy proste i zachęcają do próby. Biorę się do pracy aby sprawdzić czy dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, teraz świeża dynia dostępna w każdym sklepie i na targu, więc wart z nią poszaleć :) Powodzenia!

      Usuń