środa, 19 grudnia 2012

Bonkowe rurki

- rurki z ciasta francuskiego z kremem karpatkowym




Proste w przygotowaniu, a efekt jak z piekarni. Przepis mam od koleżanki, zadziwił mnie fakt, że wykonała je sama..zastanawiałam się, jak mogły wyjść jej te "rurki"..A to najzwyczajniej w świecie były odpowiednie do tego foremki. Nie zastanawiając się długo zaopatrzyłam się w ten wynalazek...i oto co mi wyszło.

Składniki (30 sztuk):
  • krem karpatkowy (ja miałam tzw. "gotowca" z paczki, do którego potrzebowałam jeszcze mleko i masło)
  • 2 ciasta francuskie
  • białko do smarowania ciasta
  • cukier do posypania (brązowy lub biały)
  • specjalne foremki do robienia rurek z ciasta 

Rurki można też wypełnić ubitą na sztywno kremówką, dla pewności dodajcie fix śmietanowy...są pyszne...a w zasadzie nawet lepsze... :)


Przygotowujemy krem karpatkowy i studzimy go. Ciasto francuskie kroimy w paski, szerokości ok 2,5-3 cm i nawijamy na foremki. Smarujemy rozkłuconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach (ja miałam włączony termoobieg). Po wystygnięciu rurki napełniamy kremem.

6 komentarzy:

  1. nie tylko Tobie sprzedałam ten pomysł i nie tylko Ty się zastanawiałaś, jak ciasto wpycha się w te foremki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzisz :) To się dzięki Tobie czegoś ciekawego dowiedziałam, dzięki wielkie :) Ja foremki już też pożyczałam sąsiadce, a ona robiła rurki ze śmietaną... mam ciasto, mam śmietane, także na Sylwestra będę ubijać :p

    OdpowiedzUsuń
  3. co zrobić, żeby ciasto nie spłynęło z rurek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z rurek nie może spłynąć. Nawijamy je na rurki w taki sposób, żeby bokami nachodziły na siebie i sklejały się w całość. Nawet kiedy nawijałam ciasto na rozgrzane już rurki, ciasto mi nie spływało. Tobie tak się przytrafiło? Przykro mi, ale nie wiem co innego mogę Tobie poradzić. Daj koniecznie znać w jaki sposób to robisz. Pozdrawiam i trzymam kciuki.

      Usuń
  4. świetny pomysł właśnie je robię ale niestety z części rurek ciasto spłynęło ale i tak sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wszystko zależy od masy karpatkowej, jakiej użyjesz... ja raz nadziewałam śmietaną kremówką - z dodatkiem fix-u, ale musiałam je przechowywać w lodówce, bo krem szybko się topił :) Pozdrawiam :)

      Usuń