wtorek, 4 grudnia 2012

Schab duszony z warzywami


Przepis na pyszny, soczysty schab z aksamitnym sosem. Dla tych, którzy nie lubią suchych potraw, tylko pyszny, domowy sos.

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 kawałki (plastry?) schabu
  • 10 pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • mała cebula
  • sól, pieprz (może być biały),
  • papryka czerowna ostra i słodka
  • 2 szklanki wywaru z rosołu ( lub z kostki )
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia

Pieczarki myjemy i kroimy na połówki, ewentualnie ćwiartki, marchewki i pietruszkę - w krążki, cebulę -w piórka. Na patelni rozgrzanej do czerwoności rumienimy schab po obu stronach, dodajemy warzywa i zmniejszamy delikatnie ogień, po 5 minutach dolewamy wywar z rosołu i dusimy pod przykryciem 30-40 minut. Teraz jest czas aby przyprawić wywar,  (nie robiłam tego wcześniej, aby mięso nie bylo suche i łykowate) dodajemy do smaku obie papryki, pieprz i jeśli to konieczne- sól. Dosypujemy posiekaną drobno natkę - około garść. Aby zagęścić sos, najlepiej wyjąć z garnka (patelni) mięso.W szklance rozrabiamy mąkę z wodą, dodajemy do wywaru i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się nam grudki. Dodajemy mięso i sprawdzamy jeszcze raz smak sosu, który po dodaniu mąki, delikatnie się zmieni. Gotowe. Podajemy najlepiej z kaszą, i jeśli nadal mamy za mało warzyw - z surówką z buraczków lub ogórkiem korniszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz