wtorek, 22 marca 2016

Wilgotne ciasto bananowe


Poniżej przepis na świetne ciasto bananowe, które z powodzeniem możecie robić z pomocą dziecka. Nie trzeba używać miksera, więc do momentu wstawienia do piekarnika dziecko może nam na każdym kroku towarzyszyć. 
Bananowiec utrzymuje wilgoć przez dług czas, jest aromatyczny i apetycznie wygląda. W dodatku świetny sposób na przemycenie owoców w cieście, jeśli Wasza pociecha za nimi nie przepada.



Składniki (na formę 22cm x 10cm):

  • 1 szklanka mąki (szklanka 250ml) + 1 łyżka  
  • 2/5 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 1/5 szklanki brązowego cukru, jasnego (szklanka 250 ml) 
  • 125 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 dojrzały, duży banan + 1 banan na wierzch
  • 1/5 szklanki kefiru, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej


W rondelku, na małym ogniu, powoli topimy i rumienimy na brązowy kolor masło. Trzeba uważać, by masła nie przypalić.
Kiedy masło ostygnie dodajemy do niego kefir, jajko, cynamon, cukier biały, brązowy i cukier waniliowy. Łączymy składniki przy pomocy łyżeczki do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy rozgniecionego widelcem jednego banana.
Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia,a następnie delikatnie łączymy z masą. 
Przekładamy do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Na wierzch układamy pokrojonego w plastry banana.
Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 160 st.C z włączonym termoobiegiem przez 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz