- tort bezowy z masą kajmakową i bakaliami
Zrobiony na prośbę kolegów z pracy - pozdrawiam :)
Zjedzony dawno dawno temu, doczekał się w końcu publikacji. Zapewne po tym
poście przypomnę im o tym torcie i będzie trzeba zrobić jeszcze raz :) W
przepisie jest wiele składników, zrobienie go zabiera sporo czasu i wymaga dużo
pracy, może to odstraszać, ale efekt końcowy wynagrodzi wszystko. Zaczął się
Karnawał, więc można pozwolić sobie na dodatkowe kalorie. Przepis z
mojewypieki.com
Składniki na
blaty bezowe( składniki w temperaturze pokojowej):
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
- dodatkowo:szczypta soli, duża blacha, papier do pieczenia, masło do wysmarowania formy
Wysmarowujemy
blachę masłem. Kładziemy na niej papier do pieczenia, na którym odrysowujemy
dwa koła o średnicy 23 cm.
Przygotowujemy
masę na bezy. W misce ubijamy na sztywną pianę białka wraz ze szczypta soli.
Następnie
stopniowo dodajemy oba cukry, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Piana
powinna być błyszcząca i sztywna. Wlewamy ocet/sok z cytryny i miksujemy.
Dosypujemy posiekane daktyle, mieszamy już łyżką.
Masę bezową
wykładamy na papier w miejscy gdzie narysowaliśmy okręgi, wyrównujemy.
Wstawiamy do
nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC
i pieczemy przez kolejne 90 minut. Zarumienione, być może nawet lekko popękane
bezowe blaty powinny być suche i chrupiące. W tym celu uchylamy drzwi
wyłączonego piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia na kilka godzin, a nawet
na całą noc.
Składniki na
krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej z puszki (krówka)
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 10 posiekanych daktyli
Dodatkowe
składniki :
- cukier puder lub kakao do oprószenia
- daktyle i orzechy do dekoracji
Mieszamy
mascarpone wraz z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno, następnie pod koniec ubijania dodajemy cukier
puder. Łączymy delikatnie obie masy i dodajemy bakalie.
Na
tortownicy/paterze kładziemy jeden z blatów bezowych. Przekładamy go całym
przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Całość dla dekoracji
najlepiej oprószyć cukrem pudrem/kakao, daktylami i orzechami.
Tort najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, jest wtedy chrupiący. Im dłużej go przechowujemy, tym bardziej beza naciąga wilgocią i traci na chrupkości.
Tort najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, jest wtedy chrupiący. Im dłużej go przechowujemy, tym bardziej beza naciąga wilgocią i traci na chrupkości.
Pięknie... pięknie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten tort :) Jest rewelacyjny. Dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń