Składniki:
- 1/3 brokuła
- 1/3 zielonej papryki
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej (70 gram netto -czyli kukurydza po odsączeniu zalewy)
- 3 rzodkiewki
- 1 1/3 szklanki ugotowanego al dente makaronu (gemelli, casarecce, małe świderki)
- majonez do smaku
Brokuł rozdzielamy na małe różyczki, wkładamy do garnka przeznaczonego do gotowania na parze, zagotowujemy wodę i trzymamy pod przykryciem jeszcze minutę-dwie. Brokuł musi być al dente, lekko twardawy, nie może być miękki! Po tym czasie szybko przekładamy warzywo do przygotowanej uprzednio miski z lodowatą wodą. Po całkowitym wystygnięciu wyciągamy je z wody i dokładnie odcedzamy.
Pamiętajmy aby stosunek warzyw do wody był odpowiedni - różyczki brokuła powinny swobodnie pływać w wodzie.
Paprykę kroimy na małą kosteczkę, podobnie z rzodkiewką.
Wszystkie składniki łączymy z makaronem (ugotowanym i ostygniętym), dodajemy do smaku majonez, jednak nie za dużo, aby nie przytłoczył smaku warzyw. Sałatka jest delikatna w smaku, chrupiąca i syta. Jeżeli chcecie ją doprawić, to możecie dodać pieprz.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń