piątek, 11 grudnia 2015

Fasolka po bretońsku


Składniki:
  • 0,5 kg fasoli Jaś (dla wygodnych 3 puszki białej fasoli w zalewie)
  • 3 średniej wielkości laski kiełbasy śląskiej/polskiej pieczonej
  • 2 średnie cebule
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • odrobina oleju do podsmażenia kiełbasy i cebuli
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy

Opcjonalnie:
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

 

Fasolę namaczamy na noc w przegotowanej wodzie, następnie w tej wodzie gotujemy ją do miękkości. Jeżeli wybraliśmy fasolę w puszce, to podgrzewamy ją łącznie z zalewą.
W obu przypadkach do fasoli dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W między czasie kroimy cebulę w piórka, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do fasoli i chwilę dusimy pod przykryciem (pamiętaj, że w przypadku zwykłej fasoli- musi ona być już miękka zanim dodasz resztę składników). Dodajemy przecier/pomidory z puszki, przyprawy (ewentualnie czekolada- daje ładny kolor i posmak).

Jeżeli chcesz zagęścić danie, to wyciągnij niecałą szklankę fasoli, zblenduj/rozetrzyj wałkiem i dodaj do garnka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz