Składniki:
- 0,5 kg fasoli Jaś (dla wygodnych 3 puszki białej fasoli w zalewie)
- 3 średniej wielkości laski kiełbasy śląskiej/polskiej pieczonej
- 2 średnie cebule
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- odrobina oleju do podsmażenia kiełbasy i cebuli
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
Opcjonalnie:
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Fasolę namaczamy na noc w przegotowanej wodzie, następnie w tej wodzie gotujemy ją do miękkości. Jeżeli wybraliśmy fasolę w puszce, to podgrzewamy ją łącznie z zalewą.
W obu przypadkach do fasoli dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
W między czasie kroimy cebulę w piórka, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do fasoli i chwilę dusimy pod przykryciem (pamiętaj, że w przypadku zwykłej fasoli- musi ona być już miękka zanim dodasz resztę składników). Dodajemy przecier/pomidory z puszki, przyprawy (ewentualnie czekolada- daje ładny kolor i posmak).
Jeżeli chcesz zagęścić danie, to wyciągnij niecałą szklankę fasoli, zblenduj/rozetrzyj wałkiem i dodaj do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz