sobota, 14 maja 2016

Klopsiki mielone z jajkiem przepiórczym



Przepis prosty, jak widać na załączonym obrazku, nawet dzieci będą w stanie zrobić te klopsiki przy odrobinie wsparcia dorosłych.


Składniki (na 6 klopsów):
  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko kurze
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 6 jajek przepiórczych
  • sól, pieprz
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (w tym celu wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut; po tym czasie zalewamy zimną wodą, aby lepiej obierało się skorupkę). Mięso, jajko kurze, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę oraz cebulę łączymy w misce do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna i zbyt lepka, dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso dzielimy na 6 części i obtaczamy nim jajka. Smażymy na oleju na brązowy kolor, na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz