Przepis prosty, jak widać na załączonym obrazku, nawet dzieci będą w stanie zrobić te klopsiki przy odrobinie wsparcia dorosłych.
Składniki (na 6 klopsów):
- 250 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko kurze
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 6 jajek przepiórczych
- sól, pieprz
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (w tym celu wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut; po tym czasie zalewamy zimną wodą, aby lepiej obierało się skorupkę). Mięso, jajko kurze, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę oraz cebulę łączymy w misce do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna i zbyt lepka, dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso dzielimy na 6 części i obtaczamy nim jajka. Smażymy na oleju na brązowy kolor, na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz