czwartek, 19 maja 2016

Sałatka z tortellini

 - szynką, serem i ogórkiem



   Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, jak widać na załączonych zdjęciach - nawet dzieci świetnie sobie z jej wykonaniem radzą. Sałatka przez dodatek makaronu jest pożywna, a dzięki użyciu jogurtu naturalnego a nie samego majonezu, jest chociaż troszeczkę "odchudzona".


Składniki:
  • 150 g ulubionego tortellini, ja wybrałam z nadzieniem serowym (waga przed ugotowaniem)
  • 150 g szynki
  • 150 g żółtego sera
  • 3–4 średnie ogórki kiszone (ewentualnie korniszony, świeże)
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku

    Tortellini gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Szynkę, ser oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i wkładamy do miski. Dorzucamy do tego posiekany koperek, makaron i sos przygotowany ze zmieszanego majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawiamy sporą ilością pieprzu. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz