- szynką, serem i ogórkiem
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, jak widać na załączonych zdjęciach - nawet dzieci świetnie sobie z jej wykonaniem radzą. Sałatka przez dodatek makaronu jest pożywna, a dzięki użyciu jogurtu naturalnego a nie samego majonezu, jest chociaż troszeczkę "odchudzona".
Składniki:
- 150 g ulubionego tortellini, ja wybrałam z nadzieniem serowym (waga przed ugotowaniem)
- 150 g szynki
- 150 g żółtego sera
- 3–4 średnie ogórki kiszone (ewentualnie korniszony, świeże)
- 1/3 pęczka świeżego koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- pieprz do smaku
Tortellini gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Szynkę, ser oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i wkładamy do miski. Dorzucamy do tego posiekany koperek, makaron i sos przygotowany ze zmieszanego majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawiamy sporą ilością pieprzu. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz