wtorek, 23 lipca 2013

Placuszki z cukinii




Ciekawa alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych, idealne dla jaroszy, jako danie główne lub dodatek do dań z mięsa i drobiu. Można polać jogurtem naturalnym lub śmietaną, czy sosem pomidorowym.



Składniki:
  • 2 cukinie (400-500) 
  • 1 duże jajko
  • ok. 6 łyżek mąki (60-70 gram)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie obieramy ze skórki, chyba że warzywo jest stare). Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut (najlepiej na sitku aby soki spływały), po tym czasie dokładnie wyciskamy warzywo z soku. Można ten proces jeszcze raz powtórzyć po 10 minutach. Istotne, aby cukinia była dobrze wyciśnięta, żeby placki nie były surowe w środku po upieczeniu. Przygotowaną w ten sposób cukinię wyrabiamy z mąką, jajkiem, pieprzem, solimy jeszcze ewentualnie do smaku.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem małej ilości oleju smażymy placuszki, najlepiej kłaść po łyżce masy i spłaszczyć delikatnie. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż zrumienią się z wierzchu i będą wypieczone w środku.



4 komentarze:

  1. Znam takie placuszki, robie je sobie gdy tylko cukinia jest dostępna...........
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W lecie te placuszki tu hit w mojej kuchni :D Mogłabym jeść je co drugi dzień!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te placuszki! Idealna propozycja na letni obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również się przyłączam do wielbicieli tych placuszków:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń