czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto z cukinią




Jest rewelacyjne. A skąd ta pewność? Bo mój mąż przełamał się, posmakował ciasto z warzywem i stwierdził, że mu smakuje. Więc musi być dobre :) Nie czuć cukinii, nadaje ona za to temu wypiekowi dużo wilgoci. W smaku przypomina trochę ciasto marchewkowe. Niedługo muszę je też zrobić i podzielić się z Wami przepisem. Ciasto upiekłam specjalnie dla naszego małego gościa, który odwiedził nas w tygodniu.



Składniki (na tortownicę 22 cm)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach tarki - cukinii ze skórką (ok 350 gram)
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (raczej płaska)
  • 1 łyżeczka sody (raczej płaska)
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie : łyżeczka cynamonu


Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak największa ilość soku. Czynność można powtórzyć po kilku minutach. Orzechy mieszamy z łyżką mąki, dzięki czemu nie opadną na dno. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, a następnie naprzemiennie dodajemy porcję mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą) i oleju. Miksujemy bez przerwy. Kolejny krok to dodanie odciśniętej z soku cukinii i orzechów (i cynamonu), na tym etapie mieszamy masę jedynie łyżką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczmy w 180 st.C przez 50 minut (ciasto może potrzebować nawet 60 minut, więc pieczmy do "suchego patyczka"). Gdy ciasto przestygnie lukrujemy je cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem.
Ja ciasto misia ozdobiłam fasolkami z galaretka w środku, lukrem i tartą białą czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz