sobota, 13 lipca 2013

Letni koktajl z arbuza, truskawek i agrestu


Owocowa pycha. Agrest sprawia, że koktajl jest lekko kwaskowaty, truskawka nadaje słodyczy, natomiast arbuz - orzeźwia. Idealne połączenie na letnie upały, mało kaloryczna bomba witaminowa.

Składniki (proporcje można zmieniać w miarę upodobań):
  • pół szklanki zmiksowanych truskawek
  • 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę (w miarę możliwości bez pestek)
  • pół szklanki agrestu (niekoniecznie dojrzałego)



Agrest oczyszczamy z końcówek, myjemy. Wszystkie owoce wkładamy do miksera i blendujemy. Koktajle owocowe mają to do siebie, że nie ważne ile czego dodamy, jeśli macie więcej truskawek to je dodajcie, koktajl będzie treściwszy (bardziej gęsty i słodki), macie arbuza - napój będzie płynny i lekki. Uważajcie jedynie z dodatkiem agrestu, którego za duża ilość sprawi, ze koktajl będzie zbyt kwaśny.



2 komentarze:

  1. do własnego upodobania dodajemy cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można, ale kiedy owoce są dojrzałe i słodkie, to można pominąć :)

      Usuń