środa, 27 kwietnia 2016

Sałatka z awokado, tuńczyka, pomidora i zieleniny


Sałatka jest po prostu fenomenalna. Bardzo aromatyczna, lekka, a dzięki użyciu pietruszki, szczypiorku i cytryny, które z każdym kęsem dopieszczają nasze kubki smakowe sprawi, że wypróbujecie ten przepis nie jeden raz!

Składniki (jedna porcja):
  • pół dojrzałego awokado
  • 100 gram tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średniej wielkości pomidor (ewentualnie pomidorki koktajlowe)
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku


Awokado kroimy na pół, pozbywamy się skórki i pestki, kroimy w kostkę, układamy w miseczce i polewamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę, nie za drobno, aby prezentował się dobrze, ale też nie za grubo, aby kawałki dało się w całości włożyć do ust - przy użyciu pomidorków koktajlowych, wystarczy je przekroić na połówki. Pomidora oraz odsączonego z zalewy tuńczyka łączymy z awokado i zieleniną -szczypiorkiem i pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz