Sałatka jest po prostu fenomenalna. Bardzo aromatyczna, lekka, a dzięki użyciu pietruszki, szczypiorku i cytryny, które z każdym kęsem dopieszczają nasze kubki smakowe sprawi, że wypróbujecie ten przepis nie jeden raz!
Składniki (jedna porcja):
- pół dojrzałego awokado
- 100 gram tuńczyka w sosie własnym
- 1 średniej wielkości pomidor (ewentualnie pomidorki koktajlowe)
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Awokado kroimy na pół, pozbywamy się skórki i pestki, kroimy w kostkę, układamy w miseczce i polewamy sokiem z cytryny. Pomidora kroimy w kostkę, nie za drobno, aby prezentował się dobrze, ale też nie za grubo, aby kawałki dało się w całości włożyć do ust - przy użyciu pomidorków koktajlowych, wystarczy je przekroić na połówki. Pomidora oraz odsączonego z zalewy tuńczyka łączymy z awokado i zieleniną -szczypiorkiem i pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz