poniedziałek, 8 maja 2017

Pomarańczowa zupa

- ze słodkich ziemniaków, marchewki i czerwonej soczewicy

 


Składniki:
  • 2 średnie bataty (ok 400 gram)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietrzuszki
  • 3/4 szkalnki czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • ok 3-4 szklanki bulionu warzywnego/z drobiu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, curry 



Bataty, marchew i pietruszkę oczyszczamy ze skóry, kroimy w kostkę (ok 1cm x 1cm). Na oleju kokosowym należy zeszklić drobno posiekaną cebulę i soczewicę, a następnie dodać do nich pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i duuużą ilością curry (ja daję nawet 3-5 łyżeczek, zależy jaki mam nastrój). Smażymy ok 5-7 min.  

Kolejnym krokiem jest dodanie 2 szklanek bulionu (najlepiej tyle, aby zakrył warzywa) i gotowanie całości na bardzo małym ogniu przez ok 20-25 min (do miękkości soczewicy). W miarę potrzeby, rozrzedzamy zupę pozostałym bulionem. 

Zupę można rozgnieść widelcem/tłuczkiem, albo zrobić z niej krem przy pomocy blendera. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz