- ze słodkich ziemniaków, marchewki i czerwonej soczewicy
Składniki:
- 2 średnie bataty (ok 400 gram)
- 3 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietrzuszki
- 3/4 szkalnki czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
- ok 3-4 szklanki bulionu warzywnego/z drobiu
- natka pietruszki
- sól, pieprz, curry
Bataty, marchew i pietruszkę oczyszczamy ze skóry, kroimy w kostkę (ok 1cm x 1cm). Na oleju kokosowym należy zeszklić drobno posiekaną cebulę i soczewicę, a następnie dodać do nich pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i duuużą ilością curry (ja daję nawet 3-5 łyżeczek, zależy jaki mam nastrój). Smażymy ok 5-7 min.
Kolejnym krokiem jest dodanie 2 szklanek bulionu (najlepiej tyle, aby zakrył warzywa) i gotowanie całości na bardzo małym ogniu przez ok 20-25 min (do miękkości soczewicy). W miarę potrzeby, rozrzedzamy zupę pozostałym bulionem.
Zupę można rozgnieść widelcem/tłuczkiem, albo zrobić z niej krem przy pomocy blendera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz