środa, 12 kwietnia 2017

Krem z brokułów


Składniki:
  • 1 średni brokuł (500 gram)
  • 1 litr bulionu (warzywny/drobiowy)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła (oleju kokosowego/rzepakowego)
  • 50 gram serka topionego (ementaler)
  • 2 łyżki śmietany 30% lub 36%

Bulion podgrzewamy, wrzucamy do niego dwa obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po 10 minutach wrzucamy oczyszczonego i pokrojonego w cząstki brokuła (również twardą część brokuła, którą kroimy w kawałeczki). Gotujemy 10 minut. W między czasie należy na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek na łyżce masła. Cebulę i czosnek dodajemy do brokuła. Miksujemy wszystko za pomocą blendera lub w mikserze (jeżeli to konieczne, wcześniej studzimy zupę, żeby nie uszkodzić sprzętu).
Do śmietany i serka dodajemy 3-4 łyżki zupy, tak aby śmietana nam się nie zważyła i dodajemy również do blendera. Doprawiamy pieprzem gruboziarnistym i ewentualnie solą. Miksujemy ponownie i podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz