Puszyste racuchy, szybkie w przygotowaniu bez potrzeby użycia miksera, doskonałe na słodko z przeróżnymi dodatkami jak i bez dodatków. Można je zapakować na drugie śniadanie, ponieważ na zimno również smakują dobrze.
Składniki (na ok. 15-17 racuchów):
- 2 szklanki i czubata lyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki kefiru naturalnego (lub maślanki)
- pół szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- śmietana/jogurt naturalny/owoce/dżem/cukier puder
Kefir, mąkę i jajka mieszamy w misce na gładką masę. Następnie łączymy z cukrem pudrem i sodą. Dokładnie łączymy składniki.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy racuchy (nieduże kleksy), na średnim ogniu, nie za dużym, bo racuchy dość szybko trzeba przewracać na drugą stronę i mogłyby się przypalić.
Polecam z dodatkiem jogurtu naturalnego i truskawek rozdrobnionych z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz