wtorek, 5 lipca 2016

Racuchy na kefirze


Puszyste racuchy, szybkie w przygotowaniu bez potrzeby użycia miksera, doskonałe na słodko z przeróżnymi dodatkami jak i bez dodatków. Można je zapakować na drugie śniadanie, ponieważ na zimno również smakują dobrze.


Składniki (na ok. 15-17 racuchów):

  • 2 szklanki i czubata lyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki kefiru naturalnego (lub maślanki)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • śmietana/jogurt naturalny/owoce/dżem/cukier puder

Kefir, mąkę i jajka mieszamy w misce na gładką masę. Następnie łączymy z cukrem pudrem i sodą. Dokładnie łączymy składniki.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy racuchy (nieduże kleksy), na średnim ogniu, nie za dużym, bo racuchy dość szybko trzeba przewracać na drugą stronę i mogłyby się przypalić.
Polecam z  dodatkiem jogurtu naturalnego i truskawek rozdrobnionych z cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz