wtorek, 14 maja 2013

Wspomnienie lata



Ciekawy pomysł na niespodziankę na urodziny naszego dziecka, cieszy oko, a podany z owocami i bitą śmietaną smakuje wyśmienicie. Podczas jego wykonywania jest mnóstwo zabawy, a deser wyglądem i smakiem przypomina słoneczne lato.


Składniki:
  • 2 opakowania galaretki Blue Curacao Winiary
  • 1 opakowanie galaretki Mojito Winiary
  • 1 opakowanie galaretki Piña Colada Winiary
  • 1 średnie jabłko
  • pół gruszki
  • 2 łyżki serka waniliowego
  • 1 łyżka kremówki
  • 30 gram marcepanu
  • barwniki spożywcze - czarny, czerwony, niebieski 
  • łyżeczka żelatyny
  • liście mięty
  • parasolka do koktajlu
  • miska



W 350 ml wrzątku rozrabiamy pół opakowania galaretki Mojito i pół galaretki Blue Curacao. Wlewamy do miski. 
1/3 opakowania galaretki Mojito rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, kiedy ostygnie dodajemy kremówkę i całość wylewamy na płaski talerz (grubość galaretki po stężeniu musi być w miarę płaska). Odstawiamy do stężenia i wycinamy "wodorosty".
Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i gotujemy w wodzie (ilość taka aby przykryła owoce, w trakcie gotowania ma wyparować). Kiedy ostygną blendujemy je na papkę i dodajemy kremówkę/serek waniliowy. 1/3 opakowania galaretki Piña Colada rozpuszczamy z dodatkiem łyżeczki żelatyny w 100 ml wody i ostygnięte dodajemy do owocowej papki. Przekładamy do miseczki (o wielkości takiej, jaka będzie "wyspa") i chłodzimy do czasu aż stężeje. Wówczas ze spodniej części wyspy odkrajamy cienki plasterek, a z niego wycinamy "rybki".
W 500 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki Blue Curacao i czekamy, aż całkowicie ostygnie, ale nie stężeje.
Kiedy niebiesko-zielona galaretka, którą wylaliśmy na dno miski na początku przepisu stężeje, robimy w niej delikatne nacięcia i umieszczamy wodorosty i część rybek. Liście mają wystawać ponad wierzchnią warstwę tej galaretki. Następnie wylewamy zimną niebieską galaretkę, uważając na "wodorosty", które w trakcie tężenia galaretki ustawiamy w odpowiedniej pozycji. 
Z marcepanu i barwników lepimy kkraba, okulary i drink, który umieścimy na wysepce.
Kiedy nasze "morze" całkowicie stężeje w lodówce, możemy umieścić na nim wyspę, a na niej z kolei, kraba, okulary, drink z marcepanu, parasolke i krzaczek mięty imitujący roślinność.
Polecam serwować gościom kawałki "morza" z dodatkiem bitej śmietany i owoców świeżych bądź z puszki.




Wspomnienie lata bierze udział w akcji:

1 komentarz: