piątek, 31 maja 2013

Sos toffi




Sosy tzw. "gotowce" to jedna, wielka pomyłka. Nigdy mi nie smakowały, konsystencja też miała wiele do życzenia, strata pieniędzy. Za to przygotowane w domu - wynagradzają czas poświęcony na ich przygotowanie. Przygotowanie tego sosu zajmie mniej niż 10 minut, świetnie smakuje z lodami śmietankowymi czy pieczonymi (smażonymi) bananami.

Składniki:
  • pół szklanki cukru (100 gram, może być trzcinowy)
  • 60 ml płynnej kremówki 30%-36%
Do rondelka z grubym dnem  wsypcie cukier i wlejcie łyżeczkę wody, podgrzewajcie na małym ogniu do momentu aż się rozpuści. Nie mieszajcie (dlatego jest mały ogień). W momencie kiedy karmel osiągnie bursztynowy kolor energicznie wlewamy śmietankę i mieszamy. Jeżeli okaże się, że sos jest za gęsty, można dolać śmietanki. Zarówno ciepły jak i zimny, sos jest przepyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz