środa, 29 maja 2013

Tort czekoladowo - śmietankowy z bananem

Moja córka miała niedawno roczek, więc z siostrą postanowiłyśmy razem upiec jej tort. Pracy było sporo, ale efekt był tego warty. Tort sam w sobie nie jest słodki, a z masą cukierniczą komponuje się świetnie, więc nawet nie musiałam jej ściągać na talerzyk (jak to zwykle robię przy tego rodzaju tortach). Przepis na biszkopt mam od koleżanki, której ten przepis zawsze wychodzi..z tego miejsca dziękuję Jej bardzo :) i przytaczam Jej rady i instrukcje. Pomysł na krem i banany z Domowe-Wypieki.pl





Składniki:

Biszkopt (na blachę 24cm x 41cm):
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
 Syrop do biszkoptu:
  • 50 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 20 ml soku z cytryny

Masa twarogowa:
  • 6 bananów
  • 750g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 śmietan- fixy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
Masa czekoladowa:
  • 75g czekolady gorzkiej 
  • 75g czekolady mlecznej
  • 200g masła
Dodatkowo: biały lukier (przepis tutaj) do dekoracji / przyklejania ozdób z masy cukrowej






Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia (masa musi zacząć błyszczeć), może to trwać długo, ale nie należy tego procesu przyspieszać - ważna zasada - róbmy wszystko powoli. Kolejno dodajemy żółtka i dalej ubijamy, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza - powinny wyłaniać się z głębi ciasta. Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo porcjami (2-3 łyżki) przesianą mąkę wymieszaną z kakao - tutaj wszystko mieszamy już delikatnie łyżką, najlepiej w jednym kierunku, unikając zbędnych ruchów, bo wówczas biszkopt opada.
Blachę 24cm x 41cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku (u mnie grzałka górna i dolna) przez ok. 35 minut. Jak mówi mama koleżanki "nie wolno tupać" :) 
Po upieczeniu uchylamy piekarnik, czekamy 10 minut i wyciągamy biszkopt, kładąc go do góry dnem, aby się odpowiednio "spłaszczył". Jak wystygnie, ściągamy blachę.
Biszkopt pozostawiamy w kształcie prostokąta, lub wycinamy przy pomocy wzornika cyferkę lub inny kształt. Biszkopt ostrożnie przeciąć na pół i nasączyć syropem, który przygotowujemy ze zmieszania wody, cukru i soku z cytryny.
Masa twarogowa. Ucieramy twaróg z cukrem oraz cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z fixami, a następnie delikatnie łączymy ją z serem.
Banany przekrajamy wzdłuż  a następnie na pół i układamy ściśle na dolnym biszkopcie. Na banany wykładamy masę serową i przykrywamy (dociskając) drugim biszkoptem.

Przyrządzamy masę czekoladową. W tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej czekolady, pozostawiamy je do uzyskania temperatury pokojowej, ale uważamy, aby wciąż była płynna. W między czasie ucieramy miękkie masło a następnie łączymy z czekoladą, dodając ją stopniowo i nie przerywając miksowania.
Gotową masą pokrywamy cały tort, wierzch i boki i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotowujemy masę cukrową - przepis tutaj (klik), z półtora porcji, cienko ją rozwałkowujemy i obkładamy tort. Odcinami boki i z reszty robimy dekoracje, ja dodatkowo pokryłam boki na dnie tortu kuleczkami z masy cukrowej, aby zatuszować niedoskonałości. Ozdoby przyklejamy przy pomocy białego lukru.
Tort przechowujemy w lodówce, kroimy nożem maczanym w gorącej wodzie. Najlepszy na drugi dzień.


8 komentarzy:

  1. prawdziwe arcydzieło kulinarne, jestem pod wielkim wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. SLICZNA CÓRCIA, A TORT ŚWIETNY

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie jutro czyli dzisiaj moj syneczek ma Roczek Max i zrobilam ten piekny tort niedawno skaczylam zeby tylko byl udany czekam do jutra z niecierpliwoscia czy cos nie sknocilam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ciasto wyszlo super dzieki ze sa takie przepisy,pozdrawiam lusi

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się ciesze, że tort wychodzi i smakuje, wszystkiego dobrego dla Waszych pociech :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepraszam, ale kucharka ze mnie średnia , a chce synkowi zrobić taki tort na 5urodziny.więc może dziwne pytanie, ale co to są fixy? a ten twarożek śmietankowy można dostać gotowy czy kupić biały półtłusty ser i go zmielić czy zmiksować? dziękuję.aneta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aneto, śmietan-fix, to taki proszek, dzięki któremu śmietana dłużej utrzymuje się ubita, tutaj masz link:http://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=2675... A twaróg, to taki standardowy z wiaderka, tak jak na sernik, np taki: http://www.e-commerce.pl/President-Twarog-poltlusty-potrojnie-mielony-wiaderko,37357.html , ważne aby był śmietankowy, lub ewentualnie naturalny,ale wtedy jest mniej słodki. Jeżeli nie robiłaś wcześniej takich wypieków, to proponuję wcześniej poćwiczyć, a najlepiej zrobić próbę, żeby nie stresować się przed urodzinami synka. Pozdrawiam :)

      Usuń