środa, 29 maja 2013

Masa cukrowa / Lukier plastyczny



Idealna masa do zdobienia tortów w stylu angielskim, można bawić się kształtem i  kolorem, dzięki dodaniu barwników. Lukier jest sprężysty, świetnie poddaje się "obróbce". Przepis z Kotlet.tv
Składniki (do pokrycia tortu okrągłego o wymiarach 23-25 cm):
  • 800 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, a następnie dodajemy glukozę i mieszamy do ponownego rozpuszczenia.
Na blacie/stolnicy tworzymy kopiec z cukru pudru (2/3 części cukru), robimy dołek na samym czubku i wlewamy do niego przygotowany wcześniej roztwór z żelatyny.  Zagniatamy dodając małymi porcjami pozostały cukier puder. Być może nie trzeba będzie wykorzystać całego cukru, a może być i tak, że będziemy potrzebowali go odrobinę więcej. Masa ma być gładka, sprężysta i plastyczna. 


Rady: 
Gotową masę barwimy lub zostawiamy białą. 
Przechowujemy w lodówce zawiniętą w folię. 
Przed ponownym użyciem lukier plastyczny ogrzewamy w dłoniach, znów zrobi się sprężysty.
Jeżeli masa zrobi się krucha dodajemy troszkę masła/oliwy i mieszamy z masą.
Masę rozwałkowujemy na blacie wysmarowanym delikatnie oliwą lub opruszonym cukrem pudrem, ale przy tym drugim sposobie nadmiar pudru będziemy musieli usunąć z masy pędzelkiem,
Jeżeli tort pokrywamy lukrem plastycznym, nie możemy użyć do przełożenia biszkoptów kremu na bazie śmietany, bo wówczas masa nam się rozpuści. Używamy kremów na bazie masła  lub budyniu. Jeżeli zależy nam na kremie na bazie śmietany, to taki tort musi być zjedzony do maksymalnie 24h, ale nie gwarantuję sukcesu.

6 komentarzy:

  1. Podoba mi sie przepis!--pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wypróbowany - wyszedł super!

    Zapraszam do obejrzenia: http://decorateacake.blog.pl/2013/06/25/lukier-plastyczny/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo...muszę kupić takie barwniki w żelu lub płynie, których Ty użyłaś...bo mam obecnie w proszku i kiedy użyłam ich do urobionej masy - wyszły mazy, proszek źle się rozprowadził..

      Usuń
  3. A czy taka mase moge dac na polewe czekoladowa.?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy jak dodam o połowę mniej ilości skł to uzyskam po prostu mniejszą ilość masy

    OdpowiedzUsuń