sobota, 18 maja 2013

Lody malinowo śmietankowe




Owocowe, przepyszne, szybkie i łatwe do wykonania lody domowej roboty. Można je zrobić z mrożonych lub świeżych owoców malin, deser idealny w upalny maj. Ja lubię naturalny smak owoców, więc nie dodałam za dużo cukru, jeżeli wolicie bardzo słodkie lody, polecam osłodzić je bardziej.

Składniki (na ok. 500 ml lodów):
  • 350 gram mrożonych malin
  • 150 ml kremówki 30% - 36%
  • cukier puder do smaku ( w zależności od słodyczy malin - ja dodałam 4 łyżki)

Zaczynamy od ubicia kremówki na sztywną masę. Jeżeli mamy dobry blender to miksujemy mrożone maliny, jeżeli boimy się o nasz sprzęt, to możemy wcześniej rozmrozić maliny i dopiero wtedy zmiksować je na papkę. Łączymy owoce z kremówką i dodajemy cukier puder do smaku. Gotowe lody przekładamy do pojemnika i mrozimy. 
W trakcie pierwszej godziny mrożenia warto co 15-20 minut przemieszać lody, aby nie skrystalizował się w nich lód.
Przed serwowaniem lodów należy wyjąć je kwadrans wcześniej z zamrażalnika, aby łatwiej było nam je nałożyć.



Szerbet bierze udział w akcji:
Czerwone owoce w roli głównej

4 komentarze:

  1. Muszę kiedyś spróbować zrobić domowe lody, wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a na ile czasu wstawić do zamrażarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno powiedzieć, zależy od mocy zamrażalnika i tego czy chcesz żeby były mocno zmrożone.bo tak na prawdę można je jeść po godzinie, lekko chłodne i płynne..
      Ale na pewno z 4-5h,żeby dobrze się zmroziły..oczywiście nie musimy mieszac co 15 minut przez cały czas zamrażania.

      Usuń