wtorek, 28 maja 2013

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym w sosie grzybowym


Ale naszła mnie ochota na gołąbki, ale nie takie klasyczne z ryżem i mielonym, ale z kaszą gryczaną i w sosie grzybowym. Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Skusiłam się o dodanie Maggi do farszu i do sosu - był to strzał w dziesiątkę, przyprawa świetnie dopełniła smak potrawy, ponieważ sama sól i pieprz nie dałyby tego efektu. Gołąbki są treściwe, smaczne, świetnie komponują się z sosem i zapewne przekonają niejedną osobę, która nie lubi kaszy - do jej spróbowania.



Składniki (na ok. 8-10 gołąbków) :
  • 100 gram kaszy gryczanej prażonej
  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • kapusta pekińska (najlepiej z dużymi liśćmi)
  • 30 gram suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 100 gram cukinii
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml śmietanki 30%
  • masło do podsmażenia cebulki
  • opcjonalnie : mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, przyprawa w płynie MAGGI




Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, wyciągamy ją kiedy jeszcze nie będzie całkowicie miękka. 
W wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy w niej 12 większych liści kapusty - zanurzając jedynie tą grubszą część. Ilość gołąbków zależy od wielkości liści kapusty, ilości farszu jaki nałożycie do środka. Ja zawsze gotuję więcej liści, bo czasami podczas zawijania gołąbków liście przerywają się i wówczas okazuje się, że dodatkowa porcja obgotowanych liści bardzo się przydaje. Liście gotujemy około 5-7 minut, wyciągamy z wody i odkładamy delikatnie do przestygnięcia. 
Grzyby umieszczamy na patelni i zalewamy 1 - 1,5 szklanki wody, delikatnie solimy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę, dusimy kolejne 5-10 minut i zalewamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem i przyprawą MAGGI, którą nada charakterystycznego smaku. Jeżeli lubimy gęste sosy, możemy zrobić zasmażkę z mąki i dodać do sosu. 
Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojoną w kosteczkę drugą cebulę i cukinię, kasze gryczaną, doprawiamy sola, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI, wyrabiamy farsz i nadziewamy nimi liście kapusty. Ja nie używam wykałaczek czy sznureczków do zawijania gołąbków. 
Porcję farszu układam na twardszej części liścia, zawijam do połowy, następnie zakładam boki liścia do środka, aby farsz się nie wysunął i zawijam do końca, układam ciasno w garnku/naczyniu żaroodpornym zawinięciem do spodu, dzięki czemu gołąbki się nie rozsypują. Gołąbki układajcie w naczyniu, które później będziecie mogli podgrzewać w piekarniku, zalejcie wszystko przygotowanym wcześniej sosem grzybowym i zapiekajcie pod przykryciem 30-35 minut w nagrzanym do 200 st.C piekarniku.


Danie bierze udział w akcji:

4 komentarze:

  1. Muszę namówić żonę żeby zrobiła takie gołąbki bo z opisu wynika że w smaku będą czaderskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Polecam i proponuję pomóc żonie, to na pewno się zgodzi :)

      Usuń
  2. czymięsa sie nie podsmaża?

    OdpowiedzUsuń