piątek, 17 maja 2013

Babka drożdżowa



Zrobienie tej babki wymaga od kucharza cierpliwości, bo babka wyrasta, wyrasta..a kiedy wyrośnie to i tak znów musi wyrosnąć :) Ma piękny kolor, nie jest sucha i smakuje wybornie. Przepis z Kotlet.TV.

 

Składniki (babka z kominem 25 cm):

  • 1,7 szklanki mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
  • 70 g masła roślinnego lub zwykłego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropel aromatu np. migdałowego
  • do dekoracji – biały lukier/ cukier puder
W garnku rozpuszczamy masło. W między czasie ucieramy żółtka z cukrem, tak długo aby uzyskać puszystą,  jasnożółta masę. W lekko ciepłym mleku z  dodatkiem łyżeczki cukru rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Do przygotowanej uprzednio masy – kogla mogla- dodaję mąkę, całe jajko, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone i przestygnięte masło, bakalie i aromat. Mieszamy dokładnie, najlepiej w taki sposób, aby wprowadzić jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5h, aby dobrze wyrosło. Przygotowujemy formę – czyli smarujemy ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą/kaszką manną, a następnie umieszczamy w niej wyrośnięte ciasto. Teraz ponownie musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić babce rosnąć kolejne 1,5 h. Powinno być napuszone z charakterystycznym brzuszkiem.


Wyrośniętą babkę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Jeżeli ciasto za szybko spieka się u góry – przykrywamy je folią aluminiową. Gotową babkę – kiedy ostygnie – lukrujemy bądź posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: