piątek, 25 marca 2016

Sałatka z brokułem i makaronem



Składniki:
  • 1/3 brokuła
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej (70 gram netto -czyli kukurydza po odsączeniu zalewy)
  • 3 rzodkiewki
  • 1 1/3 szklanki ugotowanego al dente makaronu (gemelli, casarecce, małe świderki)
  • majonez do smaku

Brokuł rozdzielamy na małe różyczki, wkładamy do garnka przeznaczonego do gotowania na parze, zagotowujemy wodę i trzymamy pod przykryciem jeszcze minutę-dwie. Brokuł musi być al dente, lekko twardawy, nie może być miękki! Po tym czasie szybko przekładamy warzywo do przygotowanej uprzednio miski z lodowatą wodą. Po całkowitym wystygnięciu wyciągamy je z wody i dokładnie odcedzamy. Pamiętajmy aby stosunek warzyw do wody był odpowiedni - różyczki brokuła powinny swobodnie pływać w wodzie.

Paprykę kroimy na małą kosteczkę, podobnie z rzodkiewką.

Wszystkie składniki łączymy z makaronem (ugotowanym i ostygniętym), dodajemy do smaku majonez, jednak nie za dużo, aby nie przytłoczył smaku warzyw. Sałatka jest delikatna w smaku, chrupiąca i syta. Jeżeli chcecie ją doprawić, to możecie dodać pieprz.

1 komentarz: