poniedziałek, 14 września 2015

Jajko zapiekane w bułce z serem i szynką


Śniadanko wygląda efektownie, a sposób przygotowania jest banalny. Zajadaliśmy się nim w ostatnią niedzielę, co prawda zabrakło masła i bułek, więc robienie śniadania poprzedzała poranna wycieczka do sklepu,ale warto było.

Składniki:
  • 2 bułki
  • 2 jaja
  •  4 plasterki ulubionej szynki
  • 4 plastry sera
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Odcinamy wierzch bułki i wydrążamy z niej wnętrzności, polecam poprosić najmłodszych członków rodziny o pomoc. Każdą bułkę wysmarowujemy łyżką masła (oczywiście można użyć go mniej), wykładamy 2 plastrami wędliny i sera (mogą być pokrojone w paseczki) i wbijamy po jajku. Doprawiamy do smaku (pamiętajcie, że wędlina i ser już są same w sobie słone, więc nie przesadźcie z solą).
Bułki podpiekamy w piekarniku (ja miałam włączoną grzałkę górną i dolną) w 180 stopniach przez ok 20 minut. Ustawcie formę/kratkę na niższych półkach w piekarniku, tak aby żółtko nie ścięło się zanim podpiecze się reszta :) Proces można wydłużyć albo skrócić o 5 minut w zależności od tego, jak bardzo ścięte ma być żółtko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz