środa, 9 października 2013

Sos z cukinii a'la ketchup


Poniżej przepis na świetny sos/salsę z cukinii,  jedni nazywają to ketchupem, inni właśnie sosem lub salsą. W smaku jest pikantny, genialnie pasuje jako dodatek do mięs, kiełbasek, na kanapki, jako dip do przekąsek, baza do sosu do pizzy. Istotne jest, aby dodać do sosu małe koncentraty pomidorowe Pudliszki, które mają dobrą konsystencję i wyrazisty smak.




Składniki (15-20 małych słoiczków po 100-120 ml):
  • 1,5 kg cukinii
  • 1 kg. czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka chili - pieprz cayenne (lub 1-2 papryczki chili drobno posiekane)
  • 250 gram koncentratu pomidorowego (użyłam 3 małe koncentraty pomidorowe Pudliszki (po 90 gram każdy))
  • 2 garście soli ( ok.3 czubate łyżki)

Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy nasiona i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Następnie wszystkie warzywa  mielimy dobrej jakości blenderem lub robotem kuchennym. Mi zależy, aby w sosie były widoczne malutkie kawałki warzyw, więc nie mielę ich bardzo drobno. Do tak przygotowanej papki wsypujemy 2 garście soli i odstawiamy na 3-6 godzin, aby puściły soki. 
Po upływie kilku godzin warzywa mieszamy z resztą składników i przypraw, czyli cukrem, octem, koncentratem pomidorowym Pudliszki, papryką, pieprzem, chili. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, uważając aby nie zachlapać całej kuchni.
Gotowy sos wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.


Sos bierze udział w akcji: