wtorek, 30 kwietnia 2013

Jagodzianki


Zjadło by się coś... mama wyciągnęła mrożone jagody... Drożdże w domu były, więc w pierwszym momencie pomyślałam o jagodziankach. Reszta ekipy przytaknęła z aprobatą i zanim wyszliśmy na popołudniowy spacer do lasu, bułeczki pięknie rosły pod lnianą ściereczką i czekały, aż wrócimy i włożymy je do piekarnika. Jagodzianki wyszły miękkie, maślane...Następnym razem dodam jedynie odrobinę więcej cukru, żeby nadzienie było słodsze ( w przepisie podaję pierwotną wersję, bo np. mojej mamie i siostrze smakowało, ponieważ jagody miały smak "jagód", a nie słodkiej papki). Na drugi dzień bułeczki były równie dobre, a dwie nawet zamroziłam, żeby i mąż mógł się tymi jagodami nacieszyć. Przepis  odrobinę zmieniony - z bloga Twoje&Moje :)

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kaszotto jęczmienne z boczkiem, kiełbasą i cukinią



Danie to powstało dzięki spotkaniu kulinarnemu "Lubię kaszę", na którym gotowała znana bloggerka Dorota. Przygotowała dla gości pęczotto z boczkiem i cukinią, tak mi smakowało, że  w domu musiałam spróbować odtworzyć to danie. Co ważne, taki obiad jest zdrowy, sycący, jednogarnkowy i prosty w przygotowaniu... musimy tylko od czasu do czasu zajrzeć do patelni i dolać bulionu. Danie z dedykacją dla Dorotki - dziękuję za świetny pomysł na obiad.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Bezy z kremem kawowym




Nie wiem, czy zdarza się Wam kupować takie bezy w piekarni..ja, moja mama i siostra bardzo je lubimy. Postanowiłam zrobić takie pyszności w warunkach domowych. Krem wyszedł kawowy, maślany, nie wiedziałam jak go "odtłuścić", więc jak to krem wyszedł "ciężki" i kaloryczny...ale jeśli jedliście już wcześniej bezy z takim kremem kawowym, to wiecie, czego możecie się spodziewać...na pewno tego, że będzie słodko.

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym


Składniki (15-20 małych pulpecików):
  • 100 gram mięsa z podudzia kurczaka
  • 200 gram mięsa z podudzia indyka
  • 70 gram czerstwego chleba (około 3 duże kromki)

sobota, 27 kwietnia 2013

"Lubię kaszę"


W środę byłam w Toruniu na spotkaniu kulinarnym "Lubię kaszę"..gotowała dla nas Dorotka z Karteluszki Kulinarne Doroty.. Cieszę się, że mogłam ją w końcu poznać. 
Było pysznie, ciekawie, ekipa zachęcała wszystkich do jedzenia dań przygotowanych na bazie kaszy, mówili o jej walorach i możliwościach wykorzystania w codziennym jadłospisie... Niestety zgapiłam się i nie zrobiłam zdjęć dań, które Dorota przygotowywała dla nas na żywo..

piątek, 26 kwietnia 2013

Babka piaskowa


Przepis na przepyszną, mokrą, aromatyczna babkę piaskową. U mnie w wersji cytrynowej, dzięki czemu wypiek nabiera (przynajmniej w smaku - bo nie w kaloriach) bardziej lekkiego charakteru. W wersji oryginalnej autorka dodała zamiast skórki cytrynowej - kakao i aromat waniliowy. Przepis z bloga Moje Kucharzenie.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Jabłecznik z bezą


Przepis na weekendowe ciasto do popołudniowej kawy. Jabłeczniki są najlepsze, pyszne, wilgotne, nie tak tuczące, jak serniki i zawsze są zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Spód ciasta jest kruchy, nadzienie słodko-kwaśne (zależy od jabłek, jakie użyjecie), pianka z bezy puszysta i miękka. To ciasto robi się szybko, przepis nie jest trudny, jedynie w momencie pieczenia trzeba pilnować, aby po upływie określonego czasu dodawać kolejne składniki.



środa, 24 kwietnia 2013

Zapiekanka serowa z porem, indykiem i ziemniakami


Danie jednogarnkowe, jak to w zapiekankach często bywa, jedyne co musimy zrobić to pokroić składniki, włożyć do formy, zalać sosem i zapiec. Tak jest i w tym przypadku...Przyznam się szczerze, że miał być indyk pieczony w sosie serowym, ale w trakcie robienia obiadu koncepcja się zmieniła. Danie jest

piątek, 12 kwietnia 2013

Zebra sernikowa o smaku ananasowym




Puszysty jak pianka, delikatnie ananasowy, świetnie komponuje się ze spodem z ciasteczek, delikatnie słonawym. Orzeźwiająca propozycja, choć nie wolna od kalorii. Dla wszystkich tych, którzy lubią smak ananasa i serniki na zimno.


wtorek, 9 kwietnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem mielonym



Soczysta, chrupiąca cukinia, aromatyczne nadzienie, pożywne mięsko, zdrowe warzywa... Lubię faszerowane warzywa, oprócz tego przepisu możecie znaleźć jeszcze faszerowaną paprykę oraz cukinię wegetariańską.



Składniki (na 3 porcje):
  • 2 średnie cukinie (po ok.350 gram każda)
  • 300 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka suszonych grzybów (można dodać pieczarki, ale ich dodać więcej, ponieważ w trakcie smażenia zmniejszą swoja objętość, w przeciwieństwie do grzybów suszonych)
  • tarty parmezan (lub inny ser do posypanie wierzchu)
  • puszka pomidorów krojonych
  • jajko
  • sól, pieprz, suszone oregano, papryka ostra


Grzyby zalewamy wrzątkiem, a kiedy się namoczą (ok 3h-4h) - kroimy w większą kostkę. Cukinie przepoławiamy, z trzech części wydrążamy miękki środek z pestkami, a całą jedną połówkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na średnim ogniu z odrobiną oliwy, siekając je łopatką, żeby powstały małe kawałeczki. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, czekamy aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię, grzyby, pomidory bez zalewy, koncentrat pomidorowy i dusimy chwilę, ok.5-7 minut. Doprawiamy do smaku. Farsz delikatnie przestudzamy i łączymy z jajkiem (szybko mieszamy, żeby nie powstała nam jajecznica).  Wydrążone cukinie delikatnie opruszamy solą , wypełniamy po brzegi nadzieniem a na wierzch posypujemy tartym parmezan lub inny ser.  Formę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej przygotowane cukinie i zapiekamy w 160 st.C przez 50-60 minut.






poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Mini Snickersy




Już od dawna chciałam zrobić ciasto snickers, ale pomyślałam, że w formie ciasteczek będzie ciekawszy. Są niesamowite, uwielbiam każdą warstwę z osobna i całe ciastko na raz.. orzechy, miód, karmel, masa budyniowa...smaczne ciasteczka. Co prawda łakoć ten nie jest dietetyczny,ale raz na jakiś czas można sobie przecież pozwolić na mały grzeszek :) Przepis częściowo od kuzynki, z internetu i z własnych przemyśleń.



Leniwe ze szpinakiem


Lubię leniwe kluski, nie tylko za szybkość ich wykonania, ale też prostotę i smak. Co prawda w tym przepisie jest więcej pracy niż przy tradycyjnych leniwych kluskach, ale jest to zupełnie inna propozycja, godna uwagi i wypróbowania. Mogą stanowić cały posiłek, ale też warto je wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, z kaczki.



niedziela, 7 kwietnia 2013

Randka tuńczyka ze szpinakiem

- w akompaniamencie makaronu


Sposób na baaaardzo szybki w przygotowaniu obiad, dla lubiących szpinak i tuńczyka. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie makaronu. Pomysł na to danie podsunęła mi współlokatorka, z czasów kiedy jeszcze mieszkałam i pracowałam w Krakowie. Ach, co to były za czasy :) 

sobota, 6 kwietnia 2013

Eklery ze śmietaną




Pyszne domowe eklery, najlepsze z dodatkiem bitej śmietany, chociaż można również użyć nadzienia budyniowego, do karpatki. Polewa z ciemnej czekolady, mleczna lub toffi. Zabrakło mi śmietanki, poza tym spieszyłam się i z roztargnienia nie dodałam do rozpuszczonej czekolady nic, co by ją "rozrzedziło", a potem mi przestygła i zgęstniała, więc wycisnęłam na eklery zygzaki...Pewnie efektowniej byłoby z rozlaną, błyszczącą polewą, ale takie też były pyszne. Zobaczcie też inne moje przepisy z wykorzystaniem ciasta ptysiowego: pączki hiszpańskie, gniazdka oraz ptysie z pastą z tuńczyka.



piątek, 5 kwietnia 2013

Wyróżnione przepisy

Jeśli tylko mam czas, pomysł i chęci, biorę udział w różnych konkurach. W wielu niestety muszę obejść się smakiem wygranej, ale mam na swoim koncie kilka mniejszych i większych sukcesów. Miło jest, kiedy ktoś nas docenia.


czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałatka z roszponki




Uwielbiam takie proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne sałatki. Samo zdrowie na talerzu, a poranek tak rozpoczęty, dodaje energi  na resztę dnia. Sałatka jest chrupiąca, sycąca, szczególnie jeśli zjemy do niej kromkę pieczywa pełnoziarnistego, a dodatek własnoręcznie robionej oliwy czosnkowo-bazyliowej to "kropka nad i".

Chrupiące ciasteczka kokosowe




Chrupiące, maślane, kokosowe, domowe, bez dodatku jajek, gotowe w 20 minut razem z pieczeniem. Idealne kiedy chcemy szybko przygotować jakieś łakocie dla dzieci czy dla siebie i przyjaciółki do popołudniowej kawy. Ciasteczka są o tyle dobre, że można dodać do nich płatki owsiane, daktyle, rodzynki i będą równie smaczne. Przepis z internetu, głównie z DomoweGotowanie.


środa, 3 kwietnia 2013

Kurczak w spodniach

- czyli piersi duszone w porach



W czasach studenckich pracowałam w kilku restauracjach. W jednej z nich podawano właśnie takiego kurczaka. Nie jest to drogie danie, ma niewiele składników, ale smakuje wyśmienicie. Kremowy sos, delikatne mięso, por który nadaje wyrazistości. Polecam zamiast niedzielnego schabowego.

wtorek, 2 kwietnia 2013

Cukinia faszerowana warzywami z serem feta




Jeszcze trochę i na targowisku będzie mnóstwo świeżych owoców i warzyw, a z nich będzie można wyczarować rozmaite smakołyki. Póki co trzeba zadowolić się tym, co mamy na sklepowych półkach, substytutami z półek i zapraw, czy też mrożonkami (które niejednokrotnie są zdrowsze i lepsze, niż pędzone sztuczne "świeże" warzywa i owoce zimową porą). Cukinia z tego przepisu jest dość pomidorowa, ser feta spieczony i słonawy, dodaje smaku reszcie dania, sama zaś cukinia pozostaje nadal soczysta i odpowiednio "twarda".