Domowy żur, to jedna z zup najczęściej witających na Naszych wielkanocnych stołach... No i nie mówimy to o zupach z paczek, które tylko imitują coś do jedzenia. Żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, może być mniej lub bardziej kwaśny, zabielany, z warzywami, na boczku, żeberkach, białej kiełbasie..ale na pewno z majerankiem i czosnkiem.
sobota, 30 marca 2013
Zielony koktajl
- warzywno- owocowy
Gdy nie mamy czasu na robienie śniadania, warto zaserwować sobie koktajl. Mam tu dla Was świetną, bardzo pożywna i pełną witamin propozycję. Zielony koktajl, czyli wielka dawka chlorofilu, napój, który przyrządza się na bazie owoców i zielonych warzyw. W tym wypadku jest to połączenie smaków kwaśnych, odrobinę słodkich,
piątek, 29 marca 2013
Pasta z makreli
Uwielbiam taką pastę, moja mama zawsze robiła ją z makreli i masła, a ten przepis, a w zasadzie to co pozostało w pamięci (bo przepisu dokładnego nie mam) mam od mamy mojego znajomego. Ciekawa alternatywa dla chleba z serem i szynką,
Sałatka z kiełkami, rzodkiewką i kozim serem
Świeża, chrupiąca bomba witaminowa, dobra dla cery i na zdrowy początek dnia. Dziś spałaszowałam na śniadanie, dodałabym jeszcze rzeżuchy, ale nie zdążyła wyrosnąć...mam nadzieję, że zdąży zazielenić się na Święta.
Czekoladowo-rumowa babka gotowana
Babka gotowana z zeszytu mojej babci zainspirowała mnie do stworzenia jej wersji czekoladowej i z dodatkiem alkoholu. Powstała pijana babka, na pewno nie do zjedzenia przez tych młodszych łasuchów. Wilgotna, czekoladowa, rumowa, czego chcieć więcej. Ja pokrojone kawałki babki polewałam dodatkowym rumem, ale to wersja dla tych, którzy lubią takie smaki.
środa, 27 marca 2013
Polewa czekoladowa
Pierwsza polewa, to moja ulubiona, jest błyszcząca, nie łamie się, ma dobry smak, dobrze rozprowadza się po cieście, w zależności od tego czy odparujemy mniej czy
wtorek, 26 marca 2013
Brzoskwiniowy sernik na zimno
Ciekawy sernik, mało słodki, ale treściwy, ze względu na dodatek śmietany i mascarpone, bez żadnych "zagęszczaczy", typu żelatyna, dzięki czemu moja siostra-wegetarianka, mogła spałaszować sernik razem z resztą rodzinki.
Milkshake bananowo-marchewkowy
Nie pomyślałabym, że mleko i marchewka to dobre połączenie. A jednak okazało się, że tak. Polecam ten koktajl, jeśli chcecie się napić i jednocześnie trochę najeść, a poza tym macie już dość zwykłego, bananowego koktajlu. Jeśli użyjecie świeżo
Koktajl bananowy
Koktajl bananowy to idealna propozycja w gorące dni, jest lekki, sycący, bogaty w składniki odżywcze i spokojnie potrafi zaspokoić głód. ..szczególnie latem, kiedy nie ma się ochoty na gorące, tłuste dania. Uwielbiają go dzieci, dla których wszystko,
poniedziałek, 25 marca 2013
Jajka faszerowane łososiem wędzonym
W mojej rodzinie przepadamy za jajkami i za łososiem, pod każdą postacią...więc w te Święta zaproponuję jajka faszerowane żółtkami, wędzonym łososiem i szczypiorkiem... Cud, miód, malina...Jeśli macie taką możliwość, to koniecznie wybierzcie jajka wiejskie lub te z ekologicznego chowu, smakują zdecydowanie lepiej i są bez porównania lepsze.
Jajka faszerowane tuńczykiem
piątek, 22 marca 2013
Przekąska z ciasta francuskiego
- z musem jabłkowym i i brzoskwinią
W domu zawsze warto mieć gotowe ciasto francuskie, z którego można bardzo szybko wyczarować smaczne przekąski, czy to na słodko czy wytrawne. Ja wczoraj miałam niezapowiedzianych gości i w dosłownie 15 minut (razem z pieczeniem)
czwartek, 21 marca 2013
Ciasto czekoladowe bez jajek
Genialny pomysł na ciasto, kiedy tak jak mi w lodówce zabraknie Wam jajek, jesteście uwięzieni w domu z dzieckiem - a macie ochotę na świeże wypieki. Ciasto jest bardzo wilgotne (konsystencją zbliżone do brownies), dość ciężkie i świetnie współgra z polewą czekoladową, taka też wersja najbardziej mi odpowiada. Można też przełożyć je kremem lub podać z owocami. Zastanawiający jest dodatek octu, który reagując z sodą ma za zadanie rozpulchnić ciasto. Ciasto smakowite, polecam. Przepis z Kulinarnego Spotkania. Najlepsze, kiedy wystygnie.
środa, 20 marca 2013
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Chrupiąca sałatka z dodatkiem tuńczyka, której smak zaostrza wyrazisty winegret. Bardzo smakowita, kolorowa, cieszy oko i łączy wiele smaków. Talerz pełen witamin.
Leniwe kluski
Szybki, leniwy obiad. Kluseczki są pulchne, miękkie, najlepsze podsmażane, z brązowym cukrem i cynamonem ( dla tych co nie są na diecie).
wtorek, 19 marca 2013
Sernik dwukolorowy na zimno
Sernik na zimno z białej i mlecznej czekolady, bez dodatkowych ciasteczkowych czy biszkoptowych spodów, sam krem. Mi smakował, aczkolwiek wolę serniki na zimno z dodatkiem mascarpone. Taka wersja natomiast jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna i nie wymaga wielu produktów.
Schabowy w panierce
z dodatkiem sezamu i płatków owsianych na sałacie
Czasami do tradycyjnego dania wystarczy dodać jakiś inny składnik, żeby odświeżyć potrawę i mile zaskoczyć rodzinę. Klasyczny schabowy z dodatkiem ziaren sezamu i płatkami owsianymi nie tylko wygląda apetycznie, ale jest też bardziej chrupiący. Doskonałym i zdrowym dodatkiem będzie sałatka ze szpinaku, pomidorków cherry i tartego sera z dressingiem czosnkowym.
poniedziałek, 18 marca 2013
Sałatka ze szpinaku
- z serem i pomidorkami cherry
Chrupiąca sałatka ze świeżych liści szpinaku, nawet mojemu mężowi smakowała, który do tej pory szpinaku nie trawił. Ja sama w zasadzie nie wiedziałam do niedawna, jak smakują surowe liście szpinaku, które według mnie - są bez smaku. Dodatek czosnku i sera sprawia, że jest aromatyczna i intensywna w smaku, a pomidorki nadają świeżości i słodyczy. Przepis mam od koleżanki mojej siostry i dla niej przesyłam podziękowania :)
Ciasteczka owsiane
- z pestkami dyni i słonecznika
Chrupiące, zdrowe ciasteczka, idealne ze szklanką mleka na drugie śniadanie. Robi się je szybko, w dodatku ze składników tanich i ogólnodostępnych. Czego chcieć więcej? Można je dłużej przechowywać w zamkniętej puszce. Polecam
niedziela, 17 marca 2013
Babka gotowana
- z zeszytu mojej Babci
W dzieciństwie w niedzielę zawsze jeździliśmy odwiedzić babcię, a ona miała pyszny rosół z domowym makaronem i wyśmienitą babkę gotowaną z polewą czekoladową. Nigdy nie zapomnę, jak babcia nakładała mi i siostrze po kawałku, delektowałam się nim, jadłam powoli...żeby na dłużej starczyło...niby taka zwykła babka, ale najlepsza jaką w życiu jadłam. Wilgotna, puszysta, żółta, przepyszna. Ostatnio z mamą szperałyśmy w piwnicy i znalazłyśmy pokrywkę od formy...i już myślałam, że z babki nici, ale po paru dniach i druga część się znalazła, a do tego zeszyt Babci z przepisami :) Ale byłam szczęśliwa, tym bardziej, że niedługo Święta Wielkanocne a babka zajmie na stole honorowe miejsce, z dedykacją dla Babci...
sobota, 16 marca 2013
Ciasteczka owsiane
Chrupiące, zdrowe, pożywne, lepsze niż z cukierni ciasteczka owsiane. Robi się je bardzo szybko i w prosty sposób. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji, można je spokojnie przechowywać dłużej w zamkniętej puszce. Jeżeli wolicie mniej słodkie warto dodać 3/4 szklanki cukru. Polecam również ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznika.
piątek, 15 marca 2013
Chili con carne
Pikantne, ostre, palące danie wprost ze słonecznego Meksyku. Bardzo pożywne i sycące połączenie mięsa mielonego, kukurydzy, pomidorów i czerwonej fasoli. Nadaje się do odgrzewania, zamrażania, więc spokojnie można zrobić więcej i zjeść w innym czasie..ale kto by czekał, kto by mroził, skoro to taki dobre :) Na zdjęciach macie chili con carne bez dodatkowych pomidorów z puszki, więc z mniejszą ilością sosu.
czwartek, 14 marca 2013
wtorek, 12 marca 2013
Przeplataniec owocowy z kajmakowymi ciasteczkami
W domu w tym tygodniu będzie mąż, więc będzie dla kogo gotować. Wczoraj miałam ochotę na bitą śmietanę i owoce, ale żeby nie było całkiem banalnie, to na ciepło-zimno, puszyście-chrupiąco, słodko-kwaśno.
poniedziałek, 11 marca 2013
Cannelloni z mielonym
- cukinią i pieczarkami, zapiekany pod beszamelem
Nie chciałam znowu robić tradycyjnej zapiekanki z makaronem, ziemniakami czy spaghetti. Więc skusiłam się na cannelloni, pysznie nadziane mielonym, ulubionym dodatkiem mojego męża, cukinią (która wstępnie miała być faszerowana) i pieczarkami, a wszystko złociście zapieczone pod beszamelem. Następnym razem zrobię cannelloni z beszamelem i sosem pomidorowym, żeby danie było bardziej pomidorowe, poza tym lubię, kiedy danie jest wilgotne od dodatku sosu. Ta wersja cannelloni jest soczysta i
Beszamel
Bardzo prostu w przygotowaniu sos, choć czasami jest kapryśny i nie wychodzi..ale blender to świetna alternatywa, aby go doprowadzić do posłuszeństwa. Składa się z masła, mąki, mleka i gałki muszkatołowej a także soli i pieprzu, można go modyfikować
sobota, 9 marca 2013
Prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Nie ma to jak świeża surówka do obiadu. W tych kupnych jest zawsze za dużo zalewy, majonezu, śmietany i w dodatku nie są chrupiące. Bo jak coś, co leży kilka dni w plastiku może być świeże i dobre? Taka domowa surówka jest nieporównywalnie smaczniejsza. Robi się ją szybko, a w dodatku z kilku składników mamy dużą miskę
piątek, 8 marca 2013
Mini tarty z mięsem mielonym i serem camembert
Tarta wytrawna, uwielbiam mielone pod każdą postacią, więc to danie było dla mnie pierwszorzędne. Tarta nie jest w środku zwarta, jak klasyczna tarta, ale mi to odpowiadało, po prostu trzeba ją jeść widelcem, a nie chrupać jak pizzę czy kawałek ciasta. Lubię takie połączenie warzyw z mięsem i chrupiącym
Praliny czekoladowo-kokosowe na 8 marca
Co kobieta uwielbia najbardziej? Pytanie... oczywiście, że czekoladę :) Oto słodka wariacja kokosa z mleczną i białą czekoladą..z nutką alkoholową, nadającej bardziej konkretnego smaku. Czy można chcieć czegoś więcej w Dniu Kobiet.. no ok..jeszcze jakiś tulipan, mąż trzymający za rękę i spacer... :) Byłoby idealnie ;D
czwartek, 7 marca 2013
Sernikowe tarty z kajmakiem
Proste w przygotowaniu, efektownie wyglądające mini-serniczki. Mało słodka masa sernikowa, której słodyczy dodaje kajmak i truskawka, a to wszystko na kruchym cieście (o ile go nie przetrzymacie za długo w piekarniku, tak jak mi się to ostatnio zdarzyło).
Tartaletki biorą udział w "Smaczna, pachnąca i kolorowa Wielkanoc "
Tartaletki biorą udział w "Smaczna, pachnąca i kolorowa Wielkanoc "
środa, 6 marca 2013
Pożywna owsianka
Nie ma to jak pożywne śniadanie, kiedyś zajadałam się takimi owsiankami. Wielu z Was, pewnie głównie kobiet, ma też swój przepis na owsiankę, z ulubionymi dodatkami.. Ja dziś proponuję Wam ją z dodatkiem pestek słonecznika, dyni i rodzynek...
Subskrybuj:
Posty (Atom)