wtorek, 19 marca 2013

Sernik dwukolorowy na zimno


Sernik na zimno z białej i mlecznej czekolady, bez dodatkowych ciasteczkowych czy biszkoptowych spodów, sam krem. Mi smakował, aczkolwiek wolę serniki na zimno z dodatkiem mascarpone. Taka wersja natomiast jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna i nie wymaga wielu produktów.





Składniki (na tortownicę 18cm):
  • 500 gram masy twarogowej (z wiaderka)
  • 50 gram mlecznej czekolady
  • 50 gram białej czekolady
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 gram cukru pudru (pół szklanki), można dać mniej - 60 gram
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • tarta czekolada do dekoracji (u mnie gorzka)

Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w dwóch rondelkach z grubym dnem, na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić. 
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, nie więcej. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. 
W misce miksujemy ser z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ostudzoną żelatyną. Masę dzielimy na połowę i  do jednej dodajemy białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę i kakao(ważne aby czekolada i żelatyna nie były gorące, ale letnie). Masę z ciemną czekoladą przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowanej masłem. Wstawiam na 15-20 minut do lodówki i następnie powoli nakładamy drugą masę z białą czekoladą.
Odstawiamy na 3 godziny do lodówki aby sernik stężał. Przed podaniem ozdabiamy tartą czekoladą.
Rada: Ten sernik możecie zrobić w jednym kolorze i smaku, dodajecie samą białą czekoladę, mleczną lub gorzką, albo pobawcie się kolorami i z półtora porcji zróbcie sernik trzywarstwowy.



Ciasto bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz